Osteopathisch behandel­traject

Van anamnese en onderzoek tot behandeltechnieken.

Maak een afspraak

Anamnese: vragen & antwoorden

De  anamnese is een belangrijk onderdeel van je eerste consult. Met dit vraaggesprek krijgen we  een duidelijk beeld van je klachten, medische voorgeschiedenis en levensstijl.

Wat komt er aan bod?

Door een uitgebreide anamnese kunnen we je hulpvraag in de juiste context plaatsen en beter begrijpen hoe ze is ontstaan. Dat vormt de basis voor een behandeling.

  • De aard van je klachten: hoe lang bestaat de klacht? Wanneer verergeren of verminderen de symptomen?
  • Levensstijl en dagelijkse routine: heb je specifieke gewoontes of bewegingen die de klacht beïnvloeden? Denk maar aan werkhouding, sport …?
  • Medische voorgeschiedenis: zijn er eerdere blessures, operaties, of chronische aandoeningen?
  • Eet- en slaapgewoonten: deze kunnen een rol spelen bij het algemene welzijn en herstelvermogen van je lichaam.

Osteopatisch onderzoek: wat vertelt je lichaam?

Tijdens het onderzoek zoomen we in op je volledige lichaam om de oorzaak van je klachten te achterhalen. We richten ons immers niet alleen op de symptomen, maar ook op de mogelijks onderliggende oorzaken die zich elders in het lichaam bevinden.

Maak een afspraak
  • Visueel onderzoek

    We observeren hoe je staat, ligt en beweegt.

  • Palpatie

    We onderzoeken je lichaam manueel, op zoek naar eventuele spanning, stijfheid of andere afwijkingen in spieren, gewrichten en weefsels.

  • Mobiliteitstesten

    We testen de bewegingsvrijheid van je gewrichten en organen.

  • Integrale kijk

    We onderzoeken niet alleen de plek waar je pijn of ongemakken hebt, maar we bekijken je lichaam als een samenspel van verschillende actoren. Zo kan een klacht in je rug verband houden met spanningen in je buik of misschien wel een beperkte bewegingsvrijheid in de nek.

Osteopathische behandeling:  een combinatie van technieken

Ons uiteindelijke doel? Jouw lichaam in balans brengen en de natuurlijke, oorspronkelijke bewegingsvrijheid herstellen Daarvoor passen we verschillende manuele technieken toe.

Welke technieken hanteren we?

  • Mobilisaties en manipulaties: Deze technieken passen we toe voor een betere beweeglijkheid van gewrichten en spieren.
  • Soft tissue technieken: Zachte manuele technieken waarbij spieren en weefsels diepgaand ontspannen.
  • Viscerale technieken: We maken spanningen rond je organen los, om zo ook de interne mobiliteit te verbeteren.
  • Craniale technieken: Met subtiele druk op de schedel en het heiligbeen, helpen we je zenuwstelsel tot rust te komen en op die manier de spanning in je lichaam te verminderen.

Elke behandeling is natuurlijk op maat  van jouw individuele situatie. We proberen niet alleen om de klachten te verlichten, maar ook om preventief te werken en verdere problemen te voorkomen.

Fascia therapie: doeltreffende aanvullende behandelingsvorm

Fascia therapie is een mooie aanvulling op de hierboven aangehaalde technieken die we toepassen.

Met deze therapie richten we ons specifiek op het bindweefsel (fascia) dat een belangrijke rol speelt in je lichaam. Door spanningen en verklevingen in de fascia los te maken, stimuleren we je herstel en zetten we de werking van andere behandelingen kracht bij.

Of het nu gaat om het verlichten van pijn, het verbeteren van mobiliteit of het bevorderen van het zelf herstellend vermogen: fasciatherapie heeft een langdurig en effectief resultaat, optimaliseert je lichaamsbewustzijn en bewegingscoördinatie, en ondersteunt je in je emotioneel-mentale welzijn.

Elk lichaam is anders

Natuurlijk is dit lijstje niet allesomvattend. Elk lichaam is immers uniek en ervaart klachten op een andere manier. Aarzel dus niet om ons te contacteren met jouw specifieke hulpvraag. Dan bekijken we samen welke behandeling jou kan helpen.

Maak een afspraak